sobota 1. února 2014

Nervus ischiadicus

Je půlnoc a běžci jsou už dvě hodiny na trati ... tedy samozřejmě mám na mysli Honzu a Ledopádovou 100 v Lužických horách. Já sedím doma a pouštím si už bůhví kolikátý běžecký video ... a truchlím a smutním. Měl jsem tam totiž být s ním a mělo to být mé první překonání magické hranice 100 km. Ale osud či kdo to chtěl jinak ...

Asi tak 14 dnů před Vánocemi jsme si udělali Ježíška i v práci a koupili jsme si nové židle ... fakt pěkné. Těšil jsem se na ni, neb celý pracovní den sedím u počítače ... a tak nebudu shrbený, sešlý a utahaný a veseleji a rychleji se mi bude po práci běhat. Jenže ten osud ... vlastně ne, osud, ale nějaká debilní (určitě čínská), nakřivo vyrobená a smontovaná židle!!



Asi tak po týdnu mě začala lehce pobolívat noha, tak nějak divně zevnitř, jako od kyčle. Při běhání jsem musel trochu zpomalit ... no ale - říkal jsem si - to rychle rozběhám. Nerozběhal !! A jeden den někde těsně před Vánocema jsem se musel na své lesní trase otočit a domů jsem se sotva dobelhal. Tak ... to je tedy paráda! Za pár dnů se chystala velkolepá běžecká akce - Partyzánský oběh Prahy a o ten nemíním v žádném případě přijít. Nepřišel, ale úplně ideální to nebylo (už jsem to popsal v předchozím příspěvku).
Co se mi vlastně stalo a jak to souvisí s tou židlí ? Ptám se kamarádů běžců a doktorů, zkoumám tu zasr**** židli. Takže ... židle je aušus a je napříč skloněná asi o 2-3 cm. 10-ti denní sezení a balancování v křivém posedu tak způsobilo skřípnutí "sedacího nervu" ... a netu píšou:

"Nervus ischiadicus neboli sedací nerv je jedním z největších a nejsilnějších míšních nervů, který inervuje převážnou část dolních končetin. Tento nesmírně důležitý nerv vystupuje ze spodní části bederní páteře a křížové kosti. O jeho funkci se většinou dozvíme až ve chvíli, kdy začneme pociťovat náhlou bolest v dolních končetinách. Je to proto, že i tento orgán stejně jako každý jiný ohrožují zánětlivá onemocnění, ke kterým může docházet vlivem nejrůznějších změn anatomických struktur.

Nezaměnitelným projevem zánětu sedacího nervu je prudká bolest, která může vystřelovat do vnější strany stehna a šířit se nohou až do oblasti chodidel. Zhoršení pak nastává při předklonu, kašli nebo kýchnutí. Bolest bývá velmi intenzivní, bodavá až palčivá. Nezřídka zánět sedacího nervu zhoršuje kompletní funkci celé dolní končetiny, která se pak projevuje slabostí, vedoucí až k podlomení a možnosti pádu, nebo k téměř úplné nemožnosti pohybu.

Doporučuje se klid na lůžku, nejlépe s tvrdou matrací a užívání léků. Kromě toho Vám lékař může předepsat trakce bederní páteře, zábaly (studená na výrazné bolesti, teplé na dlouhodobé mírnější bolesti), vířivou vanu nebo střiky. Regeneraci nervu urychlí také pulsní magnetoterapie. V případě, že žádná z těchto terapií nezabere, je nutno přistoupit k operaci."

Bezva, co ...
A pak začal můj celoměsíční boj především s hlavou - běhat a nějak se to samo rozhýbe nebo odpočívat a ono se to samo vyléčí ?
A tak 2-3 dny běhám a pak se další 2-3 dny belhám jen do práce a z práce, nadávám si, že nevydržím v klidu ... a pak zase běhám ... a nadávám ... a běhám ...
Když už se zdá sebevražda neodvratná, vymyslí Leona dodatečnou oslavu Honzových 50. narozenin. To mi na chvíli vlije novou krev do žil, protože celý večer se mluví jen o běhání ... běhá se Western States, obíhá se kdejaké město, Brdská, Silva, naše plánované francouzské UT4M ... běží se z Prahy na Sněžku ...


Jenže pak už jsem musel s definitivní platností zrušit svou účast na L100, aby se Honza mohl připravit na to, že poběží sám ... fakt mi to je moc líto, Honzo omlouvám se, že jsem tě v tom nechal. Ale ty jsi stejně borec jiného formátu a tak spíše nebudeš mít brzdu ...

No ... než jsem se propsal až sem, uplynula další hodina a půl ledopádového běhu. Já jsem zrovna na vedlejším monitoru doběhl nějaké ultra v Dolomitech ... pošlu příspěvek na web, vypnu počítač, sundám lustr z háku a kouknu se, kam jsem uložil provaz ...

Nebo že bych to ještě zítra zkusil rozběhat ???


19 komentářů:

  1. Jak už řečeno - co zkusit ten zmiňovaný klid na tvrdé matraci než zkoušení to rozběhat? Ale francouzské hole jsou krásné. Kdy že máš narozeniny? My se děsně rádi skládáme na hole ;o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nouzi poznáš přítele. :D

      Vymazat
    2. Narozky až v létě ... takže ještě klid, stejně jsem se ještě nerozhodl, kterou barvu :-)

      Vymazat
  2. nikdy by mě nenapadlo, že židle může být tak nebezpečná ... držím palce ať to brzy přejde! Radši jiný hole, i když jsou pěkný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nová židle je už odstrčená v koutě, té staré jsem se omluvil ... a lepší se to. Děkuji za podporu.

      Vymazat
  3. Před maratonem ve Stromovce před 2 lety jsem nechtěně vyslechl následující rozhovor 2 pravda o dost starších veteránů: Tak jsem měl minulej měsíc těžkou angínu a rozběhal jsem to. Hm to já měl zánět ledvin ale taky jsem to nakonec rozběhal. Ale člověče Pepa měl mrtvici, no a už to nerozběhal.
    Tak nech svůj nervík pěkně regenerovat ať ti dobře slouží i nadále. Ale ty berle jsou fakt luxusní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Pepa měl asi slabou vůli a nevytrval ... já ano a tak jsem to nakonec rozběhal (skoro).

      Vymazat
  4. Upír z Feratu - židle zabiják :-) ... je s podivem co všechno lidské tělo vydrží a překoná a pak ho odrovná taková "blbost"... přeju brzké uzdravení !!!
    RS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden můj kamarád říká, že "tělo musí přijít do hrobu zrasovaný", no a na tom je třeba neustále pracovat. Skoro jsem tam mohl, ale už se to lepší ... tak ještě chvíli počkám. Děkuji za podporu.

      Vymazat
  5. Ó jé :( Před několika lety mě na sjezdovce srazil lyžař tak, že mi způsobil lumboischiadický syndrom, který způsobil skřípnutí a částečně obrnu sedacího nervu. Chvílemi vystřelovaly bolesti a chvílemi jsem naopak celou nohu skoro necítila. Týden jsem ležela v nemocnici a nikdo mi nebyl schopen říct, kdy to přestane. Nakonec na mě vyzkoušeli metodu, kterou jsem si nazvala "lechtací". Nemůžu teď najít, jak se to jmenovalo. Ale spočívalo to v tom, že mě v oblasti beder jemně dráždili v určité sekvenci na různých místech a moje reakce svalů způsobily, že jsem si ten nerv sama uvolnila. Asi po třetí terapii se to začlo mírnit a byla jsem schopná chodit. Absolvovala jsem na ty procedůry pak až do vymizení příznaků. Zkus nějakého fyzioterapeuta, který by s tím měl zkušenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné popovídat si o nemocech ... jak důchodci u obvoďáka. Ba ne ... dělám si legraci, neber mě vážně. Já mám hroznou nechuť k návštěvám lékařů jakéhokoliv druhu. A tak to asi rozběhám ... myslím, že už to brzy bude. Ale opravdu děkuji za odbornou radu ... když se nikdo nedívá, tak nějaké masáže zkouším ...

      Vymazat
  6. Pavle, soucitim s tebou.. At uz budes lecit sedaci nerv pohybem, nebo klidem na luzku.. vez.. ze jsme s tebou.. Ono se to umoudri.. zase budes behat s usmevem na rtu..
    Co vic.. porad je mi jeste trochu zima a hur se mi chodi po ledopadovem dobrodruzstvi.. Ovsem muzu s klidem slibit.. Pristi rok to s tebou rad pobezim ve dvojici.. Bude mi nejen cti, ale i potesim..

    a ted se koukej uzdravit!! MSF! HH

    OdpovědětVymazat
  7. Možná jsem se spletl, ale myslím, že dnes Pavel nerv rozběhával před šestou hodinou v Lidových sadech a měl sebou růžově blikajícího psa. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co jsem měl dělat, když jsem nenašel ten provaz ?? Tak jsem to opravdu rozběhával ... odhalil jsi mě.

      Vymazat
  8. Pavle, radit nemohu a ani neumím, tak alespoň soucítím a rozumím. :-) však ono to půjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím a konám ... běhám a ono to nějak půjde. Děkuji.

      Vymazat
  9. Pavle drž se. Přeji ti brzké vyléčení.

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy to mě reakce a hlavně podpora všech velmi překvapila. Opravdu děkuji, už se to lepší.

    OdpovědětVymazat
  11. Židle vypadá luxusně, kde jste je kupovali prosím?

    OdpovědětVymazat