úterý 2. února 2016

LOB B5h

ODPM ... kdo ví, co to znamená ??  Nic ?  Tak napovím ... pak to pokračovalo v SSM a když za mnou přišli, abych "vstůpil", tak jsem je poslal ... no tam ... do KSČ jsem "nevstůpil" a z kanceláře šel makat na střechy.

Proč takový úvod ... no ODPM znamená Okresní dům pionýrů a mláděže. Tenkrát jsem to ještě tak nevnímal, ale skautský šátek jsem (donucen) vyměnil za červený pionýrský a ve zmíněném Domě utužoval kolektiv a morálku. Nakonec ... lepit lodičky v Kroužku mladých modelářů nebylo tak špatné.

Ovšem jednoho dne se tam objevil nový vedoucí s dotazem, zda bychom nechtěli "vstůpit" do nově zakládaného kroužku Orientačního běhu. Tak jsem se trochu naučil, co znamenají všechny ty čáry na mapě a občas jsme vyrazili běhat do lesa za město.
V ODPM to začalo a zrovna tak rychle skončilo. Od té doby ale mám rád mapy.

... skoro 40 let pauza ...

LOB B5h ... víte, co to znamená ?? Nic, že ... taky bych nevěděl. To zase takhle "nicnedělám" u počítače, když odkudsi na mě vyskočí - "Lyžařský orientační běh Bedřichovská pětihodinovka"
Okamžitě se vynořila již zmíněná vzpomínka na ODPM (to jsou ty prazážitky). Cvičně tedy pročtu propozice ... hm ... nejstarší Ski Adventure Race v ČR, závod dvojic, 30 různě bodovaných kontrol zakreslených v mapě a soutěž "kdo nasbírá za 5 hodin víc bodů".
Na běžkách už jsem nezávodil dlouho, tak proč si to nepřipomenout ... obzvláště v domácím prostředí. Tedy samozřejmě podmínkou je, že napadne nějaký sníh. Zatím, ač prosinec a pak i leden, je to spíš na sekačku na trávu.
Taky je třeba doplnit tým o druhého člena, ale tady není co řešit ... Vx Team není třeba nijak křísit, prostě když se řekne, tak se jede a basta. Černí, modří i růžoví si dají VP+VS snadno dohromady ... a je zde Veverka Express (i to má svou historii).
Limit 100 závodních týmů se pomalu plní a tak nezbývá než opět usednout ke compu ... jsme zapsáni na 82. místě ve startovce.

Sníh padá, teploměr klesá ... týden před závodem při ranním běhu "Do" jako obvykle kontroluji teploměr na meteostanici na letišti ... krásných chlazených -13°C.
Přípravu na závod tedy můžu zahájit a tak se mi 4 dny před startem daří najít skatové boty ... super, lyže a hůlky jsem při tom také zahlédl.

Sníh přestal padat, teploměr stoupá ... dva dny před závodem při ranním běhu "Do" jako obvykle kontroluji teploměr na meteostanici na letišti ... krásných hřejivých +6°C. Abych to tedy shrnul, je o cca 20°C tepleji ... lepší počasí jsme si nemohli přát !

V sobotu večer společně s hustým deštěm přijíždí VP. Plni optimismu sledujeme předpověď počasí ... ač je téměř +10°C, během několika hodin by mělo začít sněžit a mrznout a zítra tak pojedeme po tvrdé urolbované trati s 5cm prašanu. No kdo by tomu nevěřil ??
A tak si otevřeme pivo a sedneme nad mapu, kterou jsem vyfasoval při prezentaci. Tak kudy to vezmeme ... sem ... sem a ještě sem. V mapě je zakresleno 34 kontrol, ke kterým zítra po odstartování závodu dostaneme tabulku s jejich bodovou hodnotou. A o ty půjde především, jenže základem je taková trasa, kterou stihneme v časovém limitu ... ani míň, ani víc. Všechny kontroly určitě neobjedeme a tak je třeba zvolit nějaké optimální řešení. Podle loňské mapy odhadujeme, kolik kde bude asi bodů. Pak vezmeme tlustý fix a náš závod si zakreslíme do mapy. 57 km, na 5 hodin to znamená průměrné tempo 5:15 min/km ... bez jediné pauzy !! Samozřejmě něco sežere značení karty na kontrolách a asi sem tam nahlédnout do mapy. Takže cca 5:10 tempo pohybu ... nevypadá to tak zle, jen to zopakovat 57x za sebou !!

Zkušení orienťáci mi před závodem radili, že zcela jistě budeme potřebovat "mapník" ... to je takové malé lešení před ksichtem, aby bylo při jízdě lépe vidět na mapu a hůře pod nohy do stopy. No jistě ... bez toho nemůžeme žít !!!
Mapa má formát A3, v nepromokavém provedení ... testneme to tedy pod sprchou a za 30 vteřin to co zbylo z mapy, je spláchnuté v hajzlu. Tudy cesta nevede.
Práci s mapou tedy zahájíme nůžkami a během 5-ti minut máme oboustrannou mapičku A5, zavařenou v igelitovém pouzdru ... jj, takhle se to dělá !



Celou mapu si stejně nahráváme na HDD (čti: do hlavy), abychom se s ní moc nezdržovali.
Pak ještě do ledvinky banán a tatranku ... jsme připraveni ! Jo vlastně ještě ten sníh ... uvidíme tedy ráno.

Díky mé Terezce, která nám slíbila odvoz na start, můžeme spát skoro o dvě hodiny déle. Takže když se konečně vykulíme, venku je sníh a mrzne.
20 minut před startem jsme vysazeni z auta, trochu se protáhneme, koukneme na první metry naší trasy, abychom zjistili, že sice není upravená rolbou ... ale ono to půjde.
10:14 ... start ... všichni mají mapníky, někteří mají na krku obří pouzdra s celou mapou. My ale zase máme čelenky černé buňky ... přesto to vypadá, jako bychom se do závodu přimotali omylem.
Po 100 metrech dostáváme slíbenou bodovou tabulku - tedy lísteček cca 5x15 cm, na kterém je zapsáno 68 číselných údajů !! Bez brýlí ani h****, stejně to ale není v plánu. Než se nám lísteček podaří uložit do kapsy, tak mi dvakrát spadne do sněhu a málem uletí ... ještě že máme jasno, jak s tím naložit.
Všechno tedy běží jak má a tak jsme takoví frajeři, že to pos***me hned na třetí kontrole. Takže 200 m zpět ... ztráta cca 5 minut zatím vypadá jako nic, ale dojde na to.
Faktem je, že stopa je perfektní, jede to do kopce i z kopce ... dolu jsem většinou trochu rychlejší než VP a tak ho postrkuji hůlkou tak dlouho, až slíbí, že příště si namaže lyže :-)
Na Jizerce, tedy asi v polovině, ukazuje GPSka průměrné tempo o 1 sec lepší proti plánu ... oho ... hned jsme povyrostli každý o 10 cm !! Jenže za pár kilometrů je nám sražen hřebínek trochu dolu nízkou hladinou tatranek v krvi. Takže se trochu přidusíme sušenkou, zapijeme jedním chlazeným (jonťákem) a valíme dál.
V mapě jsme měli ještě nějaké varianty, kdybychom byli rychlejší ... ale bohužel nejsme. 1,5 km nejhoršího kopce závodu - ze Smědavy k bunkru - je tak na hranici vrácení tatranky někam do lesa. Naštěstí jsme udrželi ...

Pár kilometrů před cílem musíme trochu změnit plány ... moc kratší to asi nebude, ale ne do kopce. Na okraji závodních bedřichovských tratí je ale jasné, že budeme potrestáni.
Poslední sjezd, finiš na stadionu ... cíl, je to za námi. Limit jsme prokaučovali o 5:45 min ... a to je přesně to přejetí té kontroly na začátku závodu. 15 trestných bodů nás nemine. Trochu víc jsme se asi taky zdrželi na kontrolách, nakonec jsme jich posbírali 18. Celkové tempo tak vyšlo na 5:19, čisté tempo běhu 5:09 a 57,63 km. Plán tedy v podstatě vyšel, jen ta malá chybka na začátku ...

Výsledky jsou vyvěšeny ... plán splněn ... 3. místo v kategorii, absolutně 25. ze 100 týmů. Na bedně dostáváme tašku a v ní jeden bidon a jeden Birell. To asi abychom nezapomněli, že jsme tým a o vše se hezky rozdělili. Jo ... taky nás trochu bolí nohy a ruce ... a trochu tak nějak všechno. To máme z toho, že celej rok jen lítáme v maratonkách po lese.



Děkuji Veverko, že JSME TÝM !! Půlku Birellu jsem ti schoval.

Děkujeme taky Terezce, že nás nejen odvezla nahoru, ale i dolu a dokonce v mrazu čekala na naši velkou výhru :-) viz taška na fotce.



11 komentářů:

  1. Pěkně jsem si to s tvým příspěvkem znovu proběhl. Týmová akcička jak víno, už se těším na jubilejní 10 ročník a slibuji že příště bude máza lepší. Děkuji za skvělý all inclusive base camp a už se zas těším na nějaký ten express..

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný! Gratulace úspěšnému V Expresu!

    OdpovědětVymazat
  3. Veverkové mají talent na běh, na běžky..i na psaní. Opět jsem si smíchy poprskala monitor :) Moc gratuluju!

    OdpovědětVymazat
  4. a jak jste si tu cenu rozdělili?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme přece tým ... takže napůl. Bidon malou pilkou, abychom ho moc neponičili, půlku Birella jsem schoval v ledničce, až se v létě zase uvidíme. Ještě tam byla tejpovačka ... takže jsem půlku odmotal a aby nevyschlo lepidlo, zmačkal jsem to do malé koule. Dvakrát tam byl jedině letáček A5 na jakési doplňky stravy. Tak máme doma každý jeden vystavený.

      Vymazat
  5. Výborně jsi pobavil, to postrkování hůlkou z kopce jsem si živě představil ... a smekám a gratuluju! Jste machři! tb

    OdpovědětVymazat
  6. Panove.. tohle je priprava!!! Tady se musim ucit.. Mapa testovana pod sprchou:), nasledne z A3 zmensena na format A5.. To dokazi jedine bratranci Veverkovi..
    Vsak mi moje nejmilejsi casto rika.. a hezky se koukej at od chlapcu je neco naucis a furt tolik nebloudis..
    [Nicmene se bojim, ze muj bludny koren je natolik silny, ze chlapci navigacne velmi silni, bloudi i se mnou:)]
    Velka gratulace!!

    OdpovědětVymazat
  7. prijdte si vyzkouset pesi dvoudenni verzi na Kokorinsko :-)
    http://people.fsv.cvut.cz/www/hora/ob/b/brutus16/

    OdpovědětVymazat
  8. Děkujeme za pozvání ... tohle bylo jen proto, že jsme tady doma a vše dobře známe. Myslím, že jinde se raději budeme držet značených cest, případně asistence GPS :-) ... nebo se ztratíme a už nás nikdo nikdy nenajde.

    OdpovědětVymazat
  9. Parádní hurá akce, věřím, že z toho musí mít člověk silný zážitek :) Postrkování hůlkou je dobrý :)) Ještě že to na mě zatím nikdo nezkoušel :D páč já mám šupiny a dolů jsem dost brzda :)

    OdpovědětVymazat