středa 29. srpna 2012

Běh na Spálov

Je sobota 25. srpna a já opět stojím na startu běžeckého závodu, již desátého tento rok. Žádná nejistota, zda závod doběhnu, tedy není (bohužel... pro případného čtenáře)...to by se fakt muselo něco stát. Od události, popsané v předchozím příspěvku, uplynulo dlouhých 9 let a já jsem opravdu poctivě trénoval na svém biku a dokonce i závodil (ještě o tom něco napíšu....někdy). Ale jednu premiéru dnešek má – poprvé běžím s kolegou, s nímž budeme společně pracovat na dobrém tempu, panem „MRKM“, dloholetým lezeckým kolegou, s nímž jsem uskutečnil řadu horských lezeckých akcí. Vlastně jak říká moje paní..žádný kolega, ale téměř vlastní krev...bratranec „Veverka z Bytýšky“.

Krosový běh Tanvald – Spálov jsem vlastně objevil náhodou na internetu a hned jsem se rozhodl, mám to za rohem a je to přesně můj typ běhu. Ve Skypové večerní relaci s Veverkou jsem to nadhodil a ejhle..stejná náhoda a stejný plán i když "z rohu" to má kousek dál ! A tak v sobotu ráno stojíme na prezentaci před tanvaldským nádražím. Znovu žasnu nad zajištěním běžeckých závodů oproti MTB … hned na startu za 50,- Kč starovného dostávám lístek na občerstvení v cíli –poukázku v hodnotě 100,- Kč na cokoliv v tamní hospodě. Na bikách startovné dnes snad pod 400 není a v cíli možná špagety, nebo taky jen něco, co zbylo z občerstvovaček (nechci ale křivdit všem).

Převlečeni, s připnutými čísly se trochu rozhýbáváme...čímž samozřejmě rozhýbeme i střevní peristaltiku....a tak nemohu zatajit veselou historku z natáčení. MRKM vypráví....“sedím na nádražní toaletě a ulevuji střevům, když tu se rozletí dveře toalety (nešly zamknout), vstoupí starší běžec a s ledovým klidem praví: nenech se rušit, jen si převlíknu trenky. Což učiní.... a je pryč.“ No, ještě se máme co učit...od starších zkušených běžců.

Takže tedy stojíme na tom startu společně s dalšími asi 40-ti běžci. 18,5 km dlouhý krosový běh má opravdu pouze lokální význam. Organizátorem běhu je Asociace strojvůdců a je připomínkou železničního neštěstí, které se na zdejší trati stalo v roce 1990.

Prásk ! A už se běží....jo, hlavní je na startu dobře vypadat a přepálit začátek.!! Kromě 18,5 km nás čeká ještě slušné převýšení – asi 550 nahoru a 750 dolu. Chtělo by to tedy začít rozumně, ale včerejší studiun loňských výsledků praví, že nechceme-li skončit hluboko v propadlišti dějin a výsledkových časů, je třeba běžet na úrovni 5 min/km.
A protože kopce a terén přijdou až později, znamená to jediné – přepálit začátek!! Jenže zdá se, že ho přepalují všichni, které ještě vidíme (ostatní jsou už pryč), tak nezbývá než mazat co to dá. Čas 4:05 ale opravdu není naše obvyklé tempo, zvlášť ne v kopcích, ale držíme ho celých 5 km. Pak už zamíří trasa strmě vzhůru a čas dolů...no konečně. Nahoru, dolů, kličky vlevo vpravo, kořeny, kameny, stromy...fakt si to užíváme vrchovatě. Čas se ustálil kousek pod 5 minut na km a tak to nevypadá špatně..a je tu finiš a cíl !! Vteřinu pod 1:29, GPS ukazuje 18,1 km, což je čas 4:55 ...tak to jsme opravdu nečekali... jsme spokojeni.


Zázemí funguje, za pade startovného je dokonce možné se i vykoupat...sice funguje jen modrý kohoutek, ale i tak dobrý.


V hospodě pojistíme regeneraci pečeným žebrem a Birellem a jdeme se podívat na vyhlášení výsledků. Byl jsem totiž celý život trpělivý a počkal jsem si na dobrou kategorii..tak co kdyby náhodou... A opravdu to vyšlo … 2.místo v kategorii. Bratranec Veverka je o pár let mladší, takže jemu to dalo 6.místo … ale i on se dočká.


 Takže díky bratranče za závod, především za vytažení druhého kopce – tam mi bylo těžko. Mé 2.místo je i tvé.
Děkuji své Terezce za morální podporu a za zajištění logistiky – tedy přesunu auta z Tanvaldu do Spálova.
Vše bylo opravdu vydařené !!

4 komentáře:

  1. :) tohle se mi libi.. trpelivost pockat si na tu spravnou kategorii:).. taky se ted v novem roce presunu do kategorie "dedek 3" aneb muzi 50+ a docela se na to tesim..
    At nam to hezky a vesele beha! 12:)
    PS. Jen si prosim odstran tu kontrolu proti robotum:).. pro nas starsi je pak tezke psat komentare. MSF!

    OdpovědětVymazat
  2. nejdrive gratuluju k novemu a ctivemu blogu a preju aby ten krasny a lehky styl vydrzel. Libi se mi, ze nepodcenujete pozavodni regeneraci, i kdyz misto Birellu, zkuste priste dvanactku ... to pak pobezite z kopce i po rovince :)
    Jinak taky souhlasim s autorem i Honzou12 ohledne vyberu te spravne vekove kategorie. Moje behani v tomto smyslu beru jako jednu dlouhodobou pripravu :))

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové Honzo a Stíne... Vaše komentáře vnímám jako morální podporu a velice si toho cením. Pevně věřím, že běhání i psaní mi vydrží...psaní s lehkou myslí, běh s lehkýma nohama.
    Děkuji.
    P.S. slovní ověření komentáře neumím odstranit, administrátor vyžaduje nějakou inicializaci ke kontrole blogu...a to nějak neumím přeprat. Tak to snad časem zmizí samo (nebo se to naučím)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné a veliká gratulace k bedně:-) Člověk jakoby s tebou ten závod běžel :-) Správná věková kategorie na regionálních závodech je základ :-))

    OdpovědětVymazat