čtvrtek 4. dubna 2013

Horská výzva - prolog

O závodu Rock Point Horská výzva jsem se už několikrát zmínil, ale teď už je to opravdu tady ... do startu zbývá asi tak 35 hodin.
HV je seriál tří ultra trailových závodů, konajících se v odstupu vždy dvou měsíců v různých lokalitách našich nejvýznamnějších hor. První závod je v Jeseníkách, další pak na Šumavě a poslední v Krkonoších. Délka závodů je cca 65 - 75 km, s převýšením až téměř 3000 metrů. Bodový výsledek jednotlivých závodů pak vytváří celkové pořadí. Registrovali jsme se ihned po otevření webu myslím 20. prosince a od té doby se těšíme na běh jarním horami. Asi to ale bude jinak ...

Následující zápisky jsem vytvářel průběžně už asi dva týdny před závodem.

Přípravy vrcholí, dolaďujeme materiál, taktiku a kdoví co ještě. Každý den to navzájem s Veverkou konzultujeme po mailech nebo Skypu a každý další den nám počasí připraví nějaké překvapení, které změní to, co jsme si připravili. A tak k tričku přidáváme druhé tričko, druhou bundu měníme za Gore-Texovou, sháníme návleky na boty, definitivně se rozhodujeme pro trekingové hole a pročítáme znovu a znovu propozice, jestli náhodou pořadatelé nepovolí lyže, nebo jestli závod nezruší či nepřesunou na později. To přeci není možné, abychom běželi závod po hřebenech Jeseníků, kde jsou skoro dva metry sněhu, -10°C a sněží skoro každý další den. Dokonce jsem napsal mail pořadatelům, zda skutečně neuvažují o nějakém posunu termínu, ale obratem jsem dostal odpověď, že v žádném případě ... maximálně o pár kilometrů zkrátí trať v jejím závěru.

Před pár dny Honza12 napsal článek o pravděpodobnosti. Tak to mi prosím někdo vysvětlete ...
23. března v Jeseníkách v Karlově Studánce padl nějaký 50-ti či kolika-letý teplotní rekord: -19,2°C. Na Pradědu je 190 cm sněhu. O pár dnů později píší ve zprávách, že jižní Čechy i Morava jsou plné jakýchsi tažných ptáků, kteří jsou přes zimu v Africe a teď letějí do ruský tundry na léto ... ale hned tedy poznali, že je tam kosa a tak čekají u nás, až se oteplí. Chudinky!
V sobotu o Velikonocích vydali meteorologové varování před silným sněžením, zvláště v Jeseníkách a Beskydech prý napadne až 50 cm. V neděli vydává Horská služba zákaz hřebenových tůr, čímž stav jen potvrzuje. 
A teď výše uvedené dejme do souvislosti s mým prohlášením po skončení vojenské základní služby před skoro 30-ti lety, že už nikdy nebudu běhat (byl jsem totiž ve Vojenské atletické tělovýchovné jednotě a běh byl mým denním chlebem) a s rozhodnutím ve svých 50-ti letech se k běhu nejen vrátit, ale začít i závodit, dokonce na ultra.
Tak prosím, jaká je pravděpodobnost takové kombinace ??? Nevím jak by se to dalo spočítat, ale laicky říkám, že taková možnost není.... a teď je tedy před námi !!

Týden před startem jsme se konečně dočkali úpravy pravidel závodu ... pořadatelé výslovně zakázali použití sněžnic, maček, nesmeků a podobných výmyslů ... aby byla zachována souměřitelnost výkonů. To tedy nevím, jak se poměří ti první, co budou prošlapávat sníh, s těmi pomalejšími či vyčůranějšími, co si počkají ... pak ty první borce všichni převálcují. Ale třeba jen to jen můj laický pohled.

Velikonoční pondělí. Probouzím se do zasněženého dne a původně jsem už nechtěl až do závodu běhat. Jenže jak celý den sněží a sněží, tak si říkám, že tohle Samovi nemůžu udělat. A tak odpoledne vyrážíme na oblíbený 10-ti km okruh. V lese je 10-15 cm nového sněhu a tak se pro Sama dnešek stává nejlepším zimním během. Běžíme totiž za světla, Sam v hlubokém sněhu honí zajíce a srnky, skáče, dělá kotrmelce. Prostě si to opravdu užívá. Ještě že jsme šli  ... hm ... asi přibalím šusťákové kalhoty.

Před nedávnem jsme si s Veverkou posteskli nad minulými horskými akcemi, které kromě sportu přinášely dokonalé vyčištění mysli. Teď už takových akcí rapidně ubývá a tak jsme si říkali, že by stačil i třeba dvoudenní výlet podél řeky. Ano ... následující akci tak budeme brát, bude to náš výlet kolem řeky, kde si dokonale vyčistíme hlavu. A cílem bude závod dokončit.

Středa. Web pořadatele zveřejnil info, které vyjasnilo případné rozpaky nad počasím, či spekulace se zkrácením závodu. Cituji:
"... oficiální info pro závodníky je jasné ... nepořádáme procházku růžovou zahradou a proto jsme se rozhodli trasu závodu neměnit a vést po standardně prezentované trase ... ta stále měří 63 km."
Je čtvrtek odpoledne a vyrážíme na cestu. Ještě dnes budeme v Koutech nad Desnou. Následující hodiny mohou mít několik scénářů:
- závody zruší pořadatelé, protože o nějaké regulérnosti se dá asi těžko mluvit.
- akci, jako hromadnou sebevraždu, zakáže Horská služba. Ostatně, jako šéf tamní HS bych si tohle na triko nevzal. 
- nepřekonáme slabost vlastního těla či ducha a závod vzdáme.
Pro přípravu jsme - jako pracující otcové rodin - udělali maximum. V případě posledního scénáře se omlouváme všem, kteří s námi trpělivě snášeli naše přípravy.
Možná ale bude všechno jinak a my po mnoha hodinách běhu či chůze staneme v cíli ... držte nám palce.

5 komentářů:

  1. Moc hezky.. skvely.. jevy s nulovou pravdepodobnosti se stavaji nejvice casto:)... fantasticka akce. Tesim se na pokracovani, skvely zaznam..
    12:)

    OdpovědětVymazat
  2. Držte se! To opravdu nebude procházka.A tak hlavně napiš, jak to celé dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Bude to určitě zajímavé a výživné. Budeme na vás v teple postele myslet! :) Držte se a těším se na zážitky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji všem za morální podporu ... žijeme. Jak to celé probíhalo a jak to dopadlo dám vědět, jen co si trochu utřídím myšlenky. Bylo to náročné ...

      Vymazat
    2. ja jsem si slibil, ze se nekouknu na vysledky a pockam na serial...:).
      msf! 12:)

      Vymazat